Gazetecilik meslek örgütlerinden ortak açıklama: 10 Ocak’ları mücadelemizle elde edeceğimiz haklarımızla kutlayacağımıza inancımız tam!

“`html

Gazetecilik Örgütlerinden 10 Ocak’a Özel Ortak Basın Açıklaması

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, çeşitli gazetecilik meslek örgütleri ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Zorlu koşullara rağmen mesleğimiz ayakta duruyor. Bu, halkın haber alma hakkını savunan ve mesleğine sadık gazetecilerimiz sayesinde mümkün olmaktadır. 10 Ocak’ları artık güvencesizlik, sansür, gözaltı ve yoksulluk gibi olumsuz kelimelerle değil, elde edeceğimiz haklarımız ve mücadelelerimizle kutlayacağımıza olan inancımız tamdır.”

Avrupa Gazeteciler Birliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi toplamda 14 meslek örgütü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle iş birliği içerisinde ortak bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklama, Mülkiyeliler Birliği’nde yapıldı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Kıvanç El tarafından okundu. El, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “İş Kanunu’nun kabulünün yıl dönümünü bayram gibi kutlayabilmek için dayanışmamızı büyüteceğiz.” El, gazeteciliğin Türkiye’de emek yoğun ve sömürüye en maruz mesleklerden biri olduğunun altını çizdi. Gazetecilerin çalışma koşullarına iyileştirme taleplerinin de yer aldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde yıllardır gazetecilerin haklarını zayıflatan düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Medya üst düzeyde kontrol altına alınmış ve bağımsız gazetecilik önündeki engeller artmaktadır. Güvencesiz çalışan meslektaşlarımız gözaltına alma, tutuklama ve ev hapsi gibi tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır.”

“Gazeteciler, dayanışma ile haklarını kazanma gücüne sahiptir”

Anayasa’da yer alan ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ ifadesinin yalnızca kağıt üzerinde kalması durumu gün geçtikçe yaygınlaşmakta, otosansür ve daha ağır baskılar mesleğimizi tehdit eder hale gelmektedir. Aynı zamanda birçok yerel gazete kapanmakta, ulusal haber siteleri ve medya kuruluşları küçülme yoluna gitmektedir. Yıllardır bu ortamda çalışan gazeteciler için 10 Ocak, dayanışma ve emek mücadelesinin simgesi haline gelmiştir. 10 Ocak’ların amacının özlük haklarımızın iyileştirilmesi ve dayanışma ruhu ile birlikte haklarımızı kazanmak olduğu bilincindeyiz.”

“Deklarasyonumuz ile ifade ettiğimiz taleplerimiz açık ve nettir”

Saygıyla andığımız 10 Ocak ruhu, bu kez basın meslek örgütlerinin bir araya gelmesiyle, Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu metninin oluşturulmasıyla yeniden canlanmıştır. Bu deklarasyonla dile getirdiğimiz taleplerimiz oldukça nettir. Sendikasız ve güvencesiz şekilde çalışan yüzlerce gazeteci için bugün yeni bir 10 Ocak olmalı.

“10 Ocak’ın bayram olarak kutlanması için gereken adımlar bellidir”

Mesleğimiz tüm zorluklarına rağmen ayakta kalmaktadır. Bu, halkın haber alma hakkını destekleyen ve mesleğine bağlı gazetecilerin özverisi ile mümkündür. 10 Ocak artık yalnızca mücadele günü değil, bayram olarak kutlamak için gereken formül oldukça açıktır. Basın meslek örgütleri olarak, dayanışmamızı artırarak basın ve ifade özgürlüğü mücadelesini her platformda büyütme zamanıdır.

“Siyaset ve sermaye gazeteciliği tehdit ediyor”

Gazetecilik bu süreçte maalesef siyaset ve sermaye güçleri tarafından tehdit altındadır. Eğer ifade özgürlüğü ve özlük haklarımızı korumak istiyorsak, bu ancak örgütlü bir mücadele ve dayanışma ile mümkün olacaktır. Artık 10 Ocak’ları güvencesizlik ve sansür gibi olumsuz kavramlarla değil, mücadelemizle elde ettiğimiz haklarımızla kutlayacağız.

“Basın İş Kanunu’nun Genel İş Kanunu ile birleştirilmesi durdurulmalıdır”

Açıklama sonucunda gazetecilerin çalışma koşullarına yönelik özellik arz eden talepler ise şu şekilde sıralandı:

  • Çalışma koşullarımız güvence altına alınmalı, işsizlik baskısı sona ermelidir.
  • Yıpranma hakkımız yeniden düzenlenmelidir.
  • Mesleki gerekçelerle haklı fesih hakkımız uygulanmalı, istifa durumunda kıdem tazminatımız güvence altına alınmalıdır.
  • Basın İş Kanunu’nun Genel İş Kanunu ile birleştirilmesi girişiminden vazgeçilmelidir.
  • Aylık ücretlerimizin peşin ödenmesi sağlanmalı ve yasal güvence ile haftalık çalışma süresi 40 saat olmalıdır.
  • Ödenmeyen fazla mesailerimize faiz eklenmelidir.
  • Kadın gazetecilerin istihdamı teşvik edilmeli, hamilelik ve doğum dolayısıyla işten çıkarılmaları yasaklanmalıdır.
  • Doğum sonrası ücretli izin ve emzirme dönemine dair SGK prim desteği taleplerimiz yasal düzenleme ile güvence altına alınmalıdır.

“Dijital mecralarda çalışan gazetecilerin de sendikalı olabilmesi için yasal düzenleme yapılmalı”

Foto muhabirlerinin ekipman alımlarında üç yıl boyunca vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Ayrıca, dijital mecralarda faaliyet gösteren gazetecilerin sendikalaşma hakları için yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Serbest çalışan gazetecilerin basın kartı alabilme koşulları ve bu kartın getirdiği özlük haklarından yararlanma süreçleri kolaylaştırılmalıdır.

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, gazetecilik meslek örgütlerinin açıklamasını desteklediklerini bildirdi. Ortak açıklamanın ardından cezaevindeki gazetecilere dayanışma amaçlı mektup gönderildi. (ANKA)

“`

Related Posts

İsrail savaş uçağından “teknik arıza” paniği! Taşıdığı bombayı düşürdü

Bir İsrail savaş uçağının “teknik arıza” nedeniyle taşıdığı mühimmatı ülkenin kuzeyine düşürdüğü açıklandı. İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada, bir İsrail savaş jetinin “teknik arıza” nedeniyle taşıdığı bombayı …

Trump, göçmenlerin “ABD dışına ücretsiz uçuş” yapmalarına izin veren kararnameyi imzaladı

Trump, göçmenlerin “ABD dışına ücretsiz uçuş” yapmalarına izin veren kararnameyi imzaladı.

İsrail’den Gazze’ye saldırı! 5’i aynı aileden, 7 kişi öldü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda, 5’i aynı aileden 7 Filistinli öldü. Sağlık kaynaklarından alınana bilgiye göre, İsrail savaş uçaklarının Gazze kentinin güneyindeki Sabra Mahallesi’nde “Talib” ailesinin kaldığı çadırı …

Arsenik ve cıvayla suikasta uğradım

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanlığı döneminde suikast girişimine maruz kaldığını açıkladı. CHP’nin, mafya ve örgütlerin ürettiği bilgilerle kendisini hedef aldığını belirten Fidan, “Bu sıkıntılı. Yoksa biz suikasta da uğradık, zehirlendik de tedavi de gördük. Bu kavganın bir parçası” dedi. 24 TV’ye konuşan Fidan, zehirlendiğini daha önce açıklamadığını belirterek, “Ağır arsenik ve cıva verildim. Bir yerde olmuş, sonra tahlillerde ortaya çıktı. 4-5 sene oluyor.” ifadesini kullandı.

Resmî Gazete’de bugün (10 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 10 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

Devlet Bahçeli adını anmamıştı: MHP’den ‘Özgür Özel’ açıklaması

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik saldırıyla ilgili isim vermeden yaptığı açıklamaya yönelik eleştirilere cevap verdi.