Dev yatırım bankasından kritik uyarı: Türk bankaları için yeni riskler kapıda!

Fitch: Bankaların Refinansman Riskleri Artabilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarına ilişkin yayımladığı son raporunda, piyasalardaki oynaklık devam ederse ya da ekonomi politikasında bir değişiklik olursa, bankaların refinansman risklerinin artabileceğine dikkat çekti.

FAİZ MARJLARI TOPARLANIYOR

“Türk Bankaları Gözlem” başlıklı raporda, Türk bankalarının net faiz marjlarının (NIM), menkul kıymet getirilerindeki artış sayesinde 2024’ün dördüncü çeyreğinde bir miktar toparlandığı belirtildi.

SORUNLU KREDİ GİRİŞİ HALEN YÜKSEK

Fitch, sorunlu kredi (TGA) yaratma oranlarında genel bir gerileme yaşandığını, ancak yeni TGA girişlerinin halen yüksek seyrettiğini vurguladı. Kuruluş ayrıca, 2025’in ilk çeyreğinin sonunda artan siyasi belirsizliğin piyasada dalgalanmayı artırdığına işaret ederek, “Oynaklığın devam etmesi ya da politika yönünde bir değişim, bankaların refinansman risklerini artırabilir” değerlendirmesini yaptı.

KÂRLILIKTA ARTIŞ VAR AMA TEMKİNLİ İYİMSERLİK

Raporda, bankaların ortalama faaliyet kârının risk ağırlıklı varlıklara oranının net faiz marjlarındaki toparlanmayla birlikte yüzde 4,7’ye yükseldiği ifade edildi. 2025’in ilk çeyreğinde de net faiz marjlarında iyileşmenin sürdüğü belirtilirken, TL faiz oranlarının yüksek seyrini koruması ve son politika faizi artışının ardından bu iyileşmenin yavaşlamasının beklendiği aktarıldı.

KREDİ BÜYÜMESİ SINIRLI KALDI

Fitch’in değerlendirmesine göre, kredi büyümesi 2024 yılının dördüncü çeyreğinde kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 5,8’e geriledi. Aynı dönemde, yabancı para cinsinden kredi büyümesi dolar bazında yüzde 1,5’e düşerken, TL cinsinden kredi büyümesi yüzde 7,9 seviyesine yükseldi. Raporda, uygulanan yasal sınırlamalar ve süregelen dezenflasyon sürecinin etkisiyle kredi büyümesindeki yavaşlamanın devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Related Posts

Bu turlardan tatile çıkacaklar dikkat: Bakanlık harekete geçti

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaz ayları ve Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla muhtelif seyahat acentelerinin paket tur ve otel konaklamalarına yönelik reklam ve tanıtım faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, hem …

2. el telefon satışında yeni dönem

Rekabet Kurulu Apple’a açılan soruşturmada bazı markalara ön araştırma yapıldı. Kurul tarafından yapılan açıklamada ön araştırma sonucunda teknoloji zincirleri de soruşturmaya dahil edildi. Buna göre, birçok marka 27 Şubat tarihli soruşturma kapsamında incelenecek.

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.