Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uykusuzluk Testosteronu Düşürüyor mu?

Uykusuzluk, özellikle erkeklerde testosteron seviyelerini etkileyebilir. Gecede 5 saatten az uyuyan erkeklerde testosteron düzeyinin %10-15 arasında azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, sadece 1 hafta boyunca az uyku bile testosteron seviyesini %15’e kadar düşürebilir.

  • Uyku apnesi, oksijen seviyesini düşürerek testosteron üretimini baskılayabilir.
  • Gece geç yatma ve sabah geç kalkma gibi sirkadiyen ritim bozuklukları da LH salımını azaltarak testislerdeki testosteron üretimini yavaşlatabilir.

Testosteronun üretimi genellikle derin uyku sırasında gerçekleşir. Bu nedenle, uykusuzluk hem hormon dengesini hem de günlük enerji seviyelerini olumsuz etkileyebilir.

Takviyelerde Nelere Dikkat Etmeli?

  • Yan etkileri ve etkileri kişiden kişiye değişebilir.
  • Doğal takviyelerin hepsi güvenli olmayabilir ve dikkatle kullanılmalıdır.
  • Kontrolsüz kullanımı karaciğer hasarına, kan basıncı artışına veya ruh hali değişikliklerine neden olabilir.

Tribulus, Çinko, Maca Kökü ve Etkileri

Piyasada doğal testosteron artırıcı olarak satılan ürünler farklı etkilere sahiptir. Bazıları şunlardır:

  • Tribulus terrestris: Libido üzerinde etkili olabilir ancak testosteron düzeylerini artırmada net bir etkisi kanıtlanmamıştır.
  • Maca kökü: Enerji ve cinsel istek üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir ancak testosteron seviyelerini doğrudan artırdığı kanıtlanamamıştır.
  • Çinko: Eksikliği durumunda testosteron seviyeleri düşebilir ancak fazla çinko bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.

Daha fazla bilgiye ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.

30 dakikalık koşuya eşdeğer: Bu 10 dakikalık aktivite, 1 ayda 3 kilo vermenizi sağlıyor

Koşuya saatlerce vakit ayırmadan kilo vermek mümkün mü? Spor koçu Jean-Baptiste Kapoudjian’a göre bu kesinlikle mümkün! Yalnızca 10 dakikalık bir aktivite, 30 dakikalık koşuya eşdeğer etki yaratabiliyor ve düzenli uygulandığında, 1 ayda yaklaşık 3 kilo kaybına yardımcı olabiliyor. Kapoudjian, bu eğlenceli ve etkili egzersizin tüm vücudu çalıştırarak vücut şekillendirmeye ve kondisyon artırmaya katkı sağladığını belirtiyor.

Çocuklarda keneye karşı “vücut kontrolü” uyarısı

Çocuklarda keneye karşı “vücut kontrolü” uyarısı

Sürekli yorgun musunuz? Nedeni mini felç olabilir!

Yeni bir araştırma, geçici iskemik atak (mini felç) geçiren hastalarda yorgunluğun, özellikle kaygı veya depresyon öyküsü olan kişilerde, bir yıla kadar devam edebileceğini öne sürüyor. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun nedeni mini felç geçirmiş olmanız olabilir.