Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Türk Lirasındaki Oynaklık Önemli Ölçüde Azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi ve kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Şimşek, Mayıs ayı başından itibaren artan rezervlerle birlikte rezerv yeterliliğinin sağlandığını ve Türk lirasındaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını belirtti.

Bakan Şimşek, Londra’daki temasları kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla buluştu. Toplantılarda, ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu detaylı bir şekilde ele alındı.

Şimşek, uygulanan ekonomi programının son dönemdeki şoklara karşı direncini kanıtladığını vurgulayarak, “Enflasyonda düşüş eğilimi devam ediyor, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankasının öngördüğü tahmin aralığında kalması bekleniyor. Cari açık sürdürülebilir seviyelere indirildi, dış borçun milli gelire oranı ve brüt dış finansman ihtiyacı azaldı.” dedi.

Kamu harcamalarındaki disiplini vurgulayan Şimşek, “Gelir performansının Orta Vadeli Program’da öngörülen hedefin bir miktar altında gerçekleşmesi ihtimali bulunsa da dezenflasyon süreci devam ediyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Reel sektörün dirençli yapısını koruduğunu ve sektörel gelişmelerin yakından takip edildiğini ileten Şimşek, yapısal dönüşüm çerçevesinde aktif sanayi politikaları ile yeşil ve dijital dönüşüme yönelik politikaların devam edeceğini belirtti.

Bakan Şimşek, yatırımcılara yaptığı değerlendirmede ekonomideki kırılganlıkların azaldığını ve makro-finansal istikrarın güçlendiğini ifade ederek, “Bu doğrultuda kur korumalı mevduattan çıkış süreci büyük ölçüde tamamlandı, mayıs ayı başından itibaren artan rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlandı ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı.” şeklinde konuştu.

Şimşek, “Terörsüz Türkiye” sürecine de değindiği görüşmelerde, “Terörsüz Türkiye sürecinin sadece güvenlik açısından değil, bölgesel entegrasyon ve ekonomik kalkınma açısından da fırsatlar sunduğunu belirtti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin Türkiye’nin yeni büyüme noktaları olma potansiyeline sahip olduğunu aktardı.

Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ekonomi olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kişi başına gelire oranla, imalat sanayisindeki yüksek katma değerimizle birçok ülkenin önündeyiz. İmalat ve hizmetler sektöründe bölgenin ana üretim üssü konumundayız. Gelişmiş fiziki altyapımız, genç ve dinamik nüfusumuz ile güçlü bölgesel entegrasyon yeteneğimiz, Türkiye’yi doğrudan yabancı yatırımlar için son derece cazip kılıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, Londra’daki temasları sırasında ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren Türk şirketlerinin yöneticileriyle de bir araya geldi.

Related Posts

Avrupa borsalarında hisseler güç kazandı

Avrupa borsaları, yükselişle kapandı. Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,73 değer kazanarak 549,71 puan oldu. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,44 artışla 7.878,46 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,3 yükselişle 24.521,93 puana …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.