Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad Lübnan’dan BAE’ye geçti

Suriye Devrik Lideri Beşar Esad’ın Amcası Rıfat Esad, Birleşik Arap Emirlikleri’ne Geçti

Lübnan medyasının haberine göre, Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın amcası ve 1982’deki Hama Katliamı’nı gerçekleştirenlerin komutanı Rıfat Esad, Lübnan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçiş yaptı.

El-Cedid televizyon kanalının raporunda, Rıfat Esad’ın Beyrut’tan çıkış yaparken kullandığı pasaportun fotoğraflarına yer verildi.

Özel Jetle Dubai’ye Gitti

Rıfat Esad’ın 24 Aralık’ta beraberinde 2 kişiyle Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan özel bir jetle Dubai’ye seyahat ettiği belirtildi.

Lübnan güvenlik güçleri, Suriye’deki katliamlarla tanınan Mahir Esad’ın komutasındaki 4. Tümen’den, el-Kureydi ailesine mensup eski bir subayı 170 bin dolar karşılığında gözaltına aldı.

Rapor, Şam’dan Lübnan’ın Suriye sınırındaki Hılve beldesine ve ardından başkent Beyrut’a uzanan bir kaçakçılık hattının varlığına da dikkat çekti.

Rıfat Esad’ın torunu ve gelininin sahte pasaportla Lübnan’dan çıkmaya çalıştığı için Beyrut’taki havalimanında gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Beşar Esad’ın amcası olan Rıfat Esad, Hafız Esad’ın yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Özellikle 1982’deki Hama Katliamı olmak üzere işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar sebebiyle uluslararası mahkemelerce suçlanan Rıfat Esad hakkında ciddi iddialar bulunuyor.

Yolsuzluk Suçlamalarıyla Mahkum Edildi

Fransa’da 2021 yılında yolsuzluk ve Suriye devlet fonlarının yasa dışı kullanımı suçlarından mahkum edilen Rıfat Esad, 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suriye basınında çıkan haberlere göre, 2021’de Beşar Esad’ın af ilan etmesinin ardından amcası Rıfat Esad’ın Şam’a döndüğü belirtilmişti.

Hama Katliamı Sorumlusu

1982 yılında, o dönemde Suriye lideri olan Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad’ın komutasındaki özel kuvvetler, Hama ilindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla 2 Şubat’ta başlayan süreçte şehri kuşatarak havadan bombardıman düzenlemiş ve on binlerce insanı topçu atışları ve toplu infazlarla katletmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre, Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihleri arasında en az 30 bin sivil hayatını kaybederken, en az 17 bin sivilin akıbeti hala bilinmemekte.

Humus’taki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldüğü düşünülen ve haber alınamayan kişilerin aileleri, sevdiklerinin katledildiğinden endişe ediyor.

Raporlara göre, rejim güçlerinin gerçekleştirdiği havadan ve karadan saldırılar sonucunda El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi mahalleler ağır şekilde zarar gördü. Kent merkezinin ise üçte biri tamamen yıkıldı.

Katliamda 88 cami, 3 kilise ve birçok tarihi yapı da hasar gördü.

Related Posts

129 kişi hayatını kaybetmişti… Yeniden uyarı geldi

ABD’nin Teksas eyaletinde, 129 kişinin hayatını kaybettiği selin ardından devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle ‘ani sel baskını’ uyarıları yapıldı. Ulusal Hava Durumu Servisi, eyaletin güneydoğusundaki San Saba bölgesi için ani sel uyarısı …

Sazlıdere katliamı aralıksız sürüyor

İmamoğlu’nun tutuklanmasından 10 gün sonra ilk temel kazılan Sazlıdere’de 96 bin kişilik bir nüfus oluşacak, İstanbul bir su kaynağını sonsuza kadar kaybedecek.

İstilacılardan milis güç kurdu

İsrail’deki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin en aşırı isimlerinden Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, Batı Şeria’nın ilhakını hızlandırmak için bölgede istilacı Yahudi yerleşimcilerden gönüllülerin yer aldığı bir milis güç kurdu.

LGS’de rekor kırıldı, tepkiler peş peşe geldi! CHP soru önergesi verdi…

‘Tarihin en zor sınavı’ olarak nitelenen LGS’de rekor sayıda birinci çıkarken tepkiler de peş peşe geldi. Kitapçıkların Whatsapp gruplarında paylaşıldığı iddialarına ilişkin soru önergesi veren Suat Özçağdaş, birincilerin il, ilçe ve okul bazında dağılımlarının ne olduğunu sordu. Eski bir öğretmen olan CHP’li Muharrem İnce de “Pis kokular geliyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Trump’tan büyük gaf! Ana dili İngilizce olan ülke liderine sordu: Böyle konuşmayı nereden öğrendiniz?

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Haziran’da beş Afrika ülkesinin lideriyle Beyaz Saray’ın Devlet Yemek Salonu’nda bir araya geldi. Farklı dillerde konuşan katılımcılar, toplantıda çeviri için kulaklık kullandı. Ancak Liberya Devlet Başkanı Joseph Boakai konuştuğunda, Trump bir kulaklığa ihtiyaç duymadı çünkü Liberya’nın resmi dili İngilizce.

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.