2027 Yılında Gökyüzüne Damgasını Vuracak Olağanüstü Bir Olay: Tam Güneş Tutulması
2 Ağustos 2027’de çok özel bir olay gerçekleşecek: Tam Güneş Tutulması! Gökyüzü meraklılarının heyecanla beklediği bu nadir olay, bir sonraki kez tam tamına 2114 yılında tekrarlanacak.
Bu tutulma, tam tam 6 dakika 23 saniye 7 dakika sürecek ve 1991’den bu yana görülen en uzun tam güneş tutulması olma özelliğini taşıyor. Uzmanlar, bu olayı “bir ömre bir kez karşılaşılır” olarak niteliyorlar.
Uzmanlara göre, bunun gibi bir tutulmayı tekrar görebilmek için tam 87 yıl beklemek gerekecek. Yani, bir sonraki benzer tutulma 2114 yılında gerçekleşecek.
Tutulma Nereden İzlenebilecek?
Mısır’ın tarihi kenti Luksor (Luxor), tutulma hattının en net şekilde izlenebileceği nokta olacak. Bu yüzden gökbilimciler, tutulmayı “Büyük Kuzey Afrika Tutulması (Great North African Eclipse)” olarak adlandırıyorlar.
Türkiye’den Kısmi Olarak İzlenebilecek
Türkiye’den tutulma tam olarak görülmese de kısmi olarak izlenebilecek. Tutulmayı gözlemlemek isteyenlerin özellikle Antalya, Muğla, İzmir ve Adana gibi şehirlere seyahat etmeleri gerekecek.
Tam Güneş Tutulması Nedir?
NASA’ya göre, Tam Güneş Tutulması; Ay’ın Güneş’in parlak yüzünü tamamen kapatmasıdır. Bu, çıplak gözle görülebilecek tek aşamadır.
Tam güneş tutulması, son gün ışığının Ay diskinin kenarından çıktığı “elmas yüzük” etkisiyle başlar. Ardından elmas yüzük kaybolur, hava koyulaşır, parlak yıldızlar ve gezegenler belirgin bir şekilde görünür hale gelir.