BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

Birleşmiş Milletler, Türkiye Ekonomisine Yönelik Beklentilerini Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu yayımladı. Raporda küresel ekonomik beklentilerin yanı sıra Türkiye’nin büyüme ve enflasyon beklentilerine de yer verildi.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 büyüdüğü tahmin edilirken, 2025’te yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

Enflasyonun 2025’te yüzde 43,9 ve 2026’da yüzde 21,6 olması beklenirken, enflasyondaki düşüşle birlikte 2025’te para politikasında hafif bir gevşeme öngörülüyor.

Raporda, hükümetin, enflasyonu azaltmak için mali konsolidasyon tedbirleri uyguladığı ve bu sayede mali açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalması bekleniyor.

Küresel Ekonomik Beklentiler

Rapora göre, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin edilirken, 2026’da yüzde 2,9’a yükselmesi bekleniyor.

Küresel ekonominin, çeşitli zorluklara karşı direnç gösterdiği vurgulanan raporda, ancak büyümenin, zayıf yatırım, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri ile sınırlı kalarak salgın öncesi seviyenin altında kaldığı belirtiliyor.

Raporda, düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği, ancak jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca raporda, ABD’de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği öngörülürken, Avrupa Birliği’nde büyümenin ise yükselerek yüzde 1,3 seviyesine çıkması bekleniyor.

Raporda ayrıca Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme beklendiği belirtiliyor.

 

Related Posts

Hasat başladı: Beklenen gelir 2 milyar lira!

Kendine has aroması, ince ve narin yapısıyla dikkati çeken Erbaa yaprağında hasat devam ediyor. Bu yıl yaşanan zirai don sebebiyle yaprak hasadı 1 ay gecikmeli başlarken üretimde ciddi bir düşüş yaşanmadı. Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl …

Piyasa durgun: Emekli ve asgari ücretli bu parayla pazara gelebilir mi?

Van’da ikinci el otomobil pazarına araçlarını satmak için akın eden vatandaşlar alıcı bulamamaktan, alıcılar ise fiyatların pahalı olmasından yakındı. Bir vatandaş, “Van’da zaten piyasa çok kötü. Tamamen batmış bir durumda. Hükümetin de bize yaptığı …

Memur sendikasından enflasyon verilerine ilk tepki: Ayar vermenin tam zamanı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca memur ve emekli maaş zammını doğrudan etkileyen haziran ayı enflasyon verilerini duyurdu. Buna göre memur ve memur emekli maaşlarına yüzde 15.58 oranında zam yansıyacak. “AYAR VERMENİN TAM ZAMANI …

Dünya borsaları İstanbul yolcusu

Borsa İstanbul, 64. Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges – WFE) Genel Kurulu ve Yıllık Toplantısı’na 21-23 Ekim tarihlerinde İstanbul’da ev sahipliği yapacak.

Vestel, elektrik-elektronik sektöründe 27. kez ihracat şampiyonu oldu

Türkiye’nin teknoloji devlerinden Vestel, 2024 yılında yaklaşık 2,2 milyar dolarlık ihracat geliriyle, elektrik-elektronik sektöründeki ihracat şampiyonluğunu 27’nci kez üst üste elde etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan listede Türkiye genelinde en çok ihracat yapan sekizinci şirket olmayı da başaran Vestel, sektördeki liderliğini pekiştirdi.

Ateşkesin etkisi hızlı oldu: Hürmüz Boğazı’nda trafik arttı, petrol taşıma maliyeti sert düştü

İran-İsrail ateşkesinin ardından Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemi sayısında artış yaşanırken, petrol ve ürün taşımacılığı maliyetlerinde keskin düşüşler oldu.