Borç faizleri anaparayı geçti

Hazine’nin Faiz ve Anapara Ödemeleri 2000 Yılından Beri İlk Kez Anaparayı Geçti

Hazine’nin faiz ödemeleri, uzun bir aradan sonra 2024 yılında anapara ödemelerini aşarak dikkat çekti. 2025 yılının ilk dönemi de benzer bir trend gösterdi ve Hazine’nin faiz giderleri artmaya devam etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkezi Yönetim brüt borç stoku verilerine göre, 2024 yılında merkezi yönetim faiz giderleri toplamda 1 trilyon 98.3 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, merkezi yönetim anapara ödemeleri ise 933 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

2024 yılında faiz giderlerinin anapara ödemelerini aşması, son olarak 2000 yılında yaşanan bir durumu yansıttı. Faiz ödemelerinin anapara ödemelerini gölgede bırakması durumunda, Hazine daha fazla iç borçlanmaya yönelebilir. 2025 yılının Ocak-Nisan aylarında toplam anapara 397 milyar TL iken, borç faizleri 724.6 milyar TL’ye ulaştı. Nisan itibarıyla merkezi yönetimin brüt borç stoku 10.7 trilyon lirayı aştı.

Borçlanma Maliyetlerinde Artış

Siyasi gerilim ve belirsizlik ortamının etkisiyle Hazine’nin borçlanma maliyetlerinde artış yaşandı. Bu durum, borcun faiz ve döviz riskini de artırıyor. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, 19 Mart’tan itibaren yaşanan sürecin Hazine’nin daha yüksek maliyetli borçlanmasına neden olduğunu belirtti. 7 Nisan ve 8 Mayıs’taki 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalelerinde, ortalama bileşik faiz oranının yüzde 47’nin üzerine çıktığını vurgulayan Yılmaz, bu durumun Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı dönemlere göre 10 puan daha yüksek olduğunu açıkladı. Yılmaz’a göre, faiz ödemelerinin anapara ödemelerini aşması iç borç çevirme oranını artırıyor ve Hazine’yi daha fazla iç borçlanmaya itiyor.

2008 Kriz Düzeyine Geri Dönüldü

Bu yılın ilk üç ayında bütçeden ortalama olarak 155 milyar TL düzeyinde gerçekleşen borç faiz giderlerinin nisan ayında 260.7 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, nisan ayı bütçe giderlerinin yüzde 23’ünün ve vergi gelirlerinin yüzde 33’ünün borç faiz giderlerine ayrıldığını ve 2008 küresel kriz dönemine geri dönüldüğünü aktardı.

Related Posts

TMSF bu iki şirketi bir türlü elinden çıkaramıyor: Yine satışa çıkardı!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), daha önce satış süreci iptal edilen HES Hacılar Elektrik AŞ (Hes Kablo) ve Erciyes Çelik Halat AŞ (Çelik Halat) hisselerini yeniden satışa sunma kararı aldı. 18,6 MİLYAR TL MUHAMMEN BEDEL BELİRLENDİ Resmi …

10 bin kişiye iş fırsatı! Engelsiz İşgücü Uyum Programı başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli bireylerin işgücü piyasasında daha güçlü bir şekilde yer almalarını amaçlayan “Engelsiz İşgücü Uyum Programı”nın hayata geçirildiğini duyurdu. ENGELLİ BİREYLERE EĞİTİM, DESTEK VE DENEYİM …

Dolar güne yükselişle başladı! Dolar ne kadar oldu? İşte dolarda son rakam (22 Temmuz 2025)

Dün günü yatay seyreden dolar/TL, günü önceki kapanışının hemen altında 40,3850’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 40,4190’dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 yükselişle 47,2910 …

KKTC’de asgari ücret 44 bin 546 lira oldu

Buna göre, son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 oranında artış asgari ücrete yansıtıldı. Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu başkanlığındaki üçüncü toplantısında alınan karar işveren …

Memur ve memur emeklisini sorusu yanıtını buldu: Enflasyon farkı hesaplara ne zaman yatacak?

2025 Temmuz ayında açıklanan emekli maaş zammı, milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyordu. Temmuz-Aralık dönemi için yapılan yüzde 16,67’lik maaş artışı, en düşük emekli maaşını 16 bin 881 TL’ye çıkarıldı. Ancak farkların ne zaman ödeneceği henüz netleşmedi. Peki farklar ne zaman yatacak?

Rusya Çin’e altın ihracatını ikiye katladı

Çin’in Rusya’dan altın ithalatı arttı. Trade Data Monitor tarafından açıklanan verileri kapsamında, 2025’in ilk yarısında Çin’in Rusya’dan yaptığı değerli maden cevheri ve konsantre ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artışla 1 milyar dolara ulaştı