CHP’li Bülbül’den “Siber Güvenlik Kanunu teklifi” açıklaması: İfade özgürlüğünü konut dokunulmazlığını, özel yaşamın gizliliğini hedef alıyor

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, geçtiğimiz günlerde komisyon görüşmeleri tamamlanan Siber Güvenlik Kanunu Teklifi nedeniyle yaşanabilecek hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Bülbül, “AKP, bu teklif ile ifade hürriyetini, basın özgürlüğünü, konut dokunulmazlığını, özel yaşamın gizliliğini hedef alıyor” dedi.

Cumhuriyet’ten Doğa Öztürk’ün haberine göre; Yasa teklifinin açıkça basın ve ifade özgürlüğünü hedef aldığını vurgulayan CHP’li Bülbül, teklifin 16. madde 5. fıkrasını anımsatarak “Teklif ile cumhurbaşkanı kararnamesi ile kurulan siber güvenlik kurulu başkanlığına da geniş yetkiler verilirken siber güvenlik başkanlığı istediği yerde hâkim kararına ihtiyaç duymaksızın arama yapabilecek, dijital materyallere el koyabilecek, kopyalama yapabilecek. AKP, bu teklif ile ifade hürriyetini, basın özgürlüğünü, konut dokunulmazlığını, özel yaşamın gizliliğini hedef alıyor” ifadelerini kullandı. 

George Orwell’ın 1984 distopyasında bile görülemeyecek türden uygulamaların bu düzenlemelerle Türkiye’nin normali haline getirildiğini belirten Bülbül, “Başkanın yazılı emriyle, konutta, işyerinde, kamuya açık olmayan bütün mekânları kapsayacak şekilde arama, el koyma ve kopya çıkarma yetkisi veriliyor. Peki bu yetki hangi hallerde kullanılacak ve kime karşı kullanılacak diye sorduğumuzda bu soruların cevabını düzenlemenin içeriğinden alamıyoruz. Özetle, tüm yurttaşlar bu düzenlemenin hedefi olabilir” ifadelerini kullandı.

Teklifin iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngören veri sızıntısı maddesine ilişkin komisyona sorular yönelttiğini bildiren Bülbül, “Bu sızıntının olmadığı neye göre tespit edilecek? Kim karar verecek? Hiçbir netlik yok. Bu düzenleme, her şeyden önce otosansürü dayatan bir nitelik taşımaktadır. Bu düzenleme, gazeteciliği, basın özgürlüğünü hedef alan muğlak düzenlemelerle ifade özgürlüğünü gasp eden bir düzenleme olarak karşımızda. Bu vahim düzenleme, sade yurttaşın, sosyal medya kullanıcısının dahi düşüncesini açıklamasını engelliyor. Bunun adı demokrasi değil, baskı rejimidir. Buna izin vermeyecek, itirazımızı ortaya koymayı sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı


 

Related Posts

129 kişi hayatını kaybetmişti… Yeniden uyarı geldi

ABD’nin Teksas eyaletinde, 129 kişinin hayatını kaybettiği selin ardından devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle ‘ani sel baskını’ uyarıları yapıldı. Ulusal Hava Durumu Servisi, eyaletin güneydoğusundaki San Saba bölgesi için ani sel uyarısı …

Sazlıdere katliamı aralıksız sürüyor

İmamoğlu’nun tutuklanmasından 10 gün sonra ilk temel kazılan Sazlıdere’de 96 bin kişilik bir nüfus oluşacak, İstanbul bir su kaynağını sonsuza kadar kaybedecek.

İstilacılardan milis güç kurdu

İsrail’deki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin en aşırı isimlerinden Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, Batı Şeria’nın ilhakını hızlandırmak için bölgede istilacı Yahudi yerleşimcilerden gönüllülerin yer aldığı bir milis güç kurdu.

LGS’de rekor kırıldı, tepkiler peş peşe geldi! CHP soru önergesi verdi…

‘Tarihin en zor sınavı’ olarak nitelenen LGS’de rekor sayıda birinci çıkarken tepkiler de peş peşe geldi. Kitapçıkların Whatsapp gruplarında paylaşıldığı iddialarına ilişkin soru önergesi veren Suat Özçağdaş, birincilerin il, ilçe ve okul bazında dağılımlarının ne olduğunu sordu. Eski bir öğretmen olan CHP’li Muharrem İnce de “Pis kokular geliyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Trump’tan büyük gaf! Ana dili İngilizce olan ülke liderine sordu: Böyle konuşmayı nereden öğrendiniz?

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Haziran’da beş Afrika ülkesinin lideriyle Beyaz Saray’ın Devlet Yemek Salonu’nda bir araya geldi. Farklı dillerde konuşan katılımcılar, toplantıda çeviri için kulaklık kullandı. Ancak Liberya Devlet Başkanı Joseph Boakai konuştuğunda, Trump bir kulaklığa ihtiyaç duymadı çünkü Liberya’nın resmi dili İngilizce.

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.