Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuk Diş Sağlığı ve Doğru Bakımı

ÇOCUK Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayarak Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi’nin önerilerine göre 7 yaşına kadar çocuklara diş fırçalama konusunda ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini belirtti. İlisulu, fırçalama işleminin yumuşak kıllı bir fırça ile en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle yapılması gerektiğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine değindi.

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşta alınacak önlemlerle diş çürüklerinin büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti. Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocukların ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalarının önemine değindi. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerde ilerleyen yaşlarda bu alışkanlığı edinmenin zorlaştığını ve ağız diş sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceğini belirtti.

Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel olarak üretilmiş parmak fırçaları, gazlı bez veya temiz bir tülbentle nazikçe temizlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca emzirme veya biberonla besleme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmede önemli olduğunu vurguladı.

Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart

Çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, bu nedenle çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini söyledi. EAPD önerilerine göre fırçalama işlemi sırasında yumuşak kıllı fırça tercih edilmesi gerektiğini, en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, bu yaş grubunda gargaranın yutulma riski bulunduğunu söyledi. Altı yaş üzerindeki çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları güvenle kullanabileceğini belirtti. Ayrıca süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara her gün diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurguladı. Diş ipinin günde bir kez, tercihen akşam fırçalama ile birlikte uygulanmasının ağız sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.

Düzenli Diş Hekimi Kontrolleri Sağlıklı Bir Geleceğin Temelidir

Dr. Öğr. Üyesi İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlayan diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkularının önlenmesinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontroller sayesinde çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir

Dr. Öğr. İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasının yalnızca sağlıkla sınırlı kalmayıp, sosyal ve psikolojik açılardan da olumlu etkiler yarattığını önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli ve duyarlı davranması, çocukların sağlıklı bireyler olarak büyümelerine önemli katkı sunacaktır” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

İstanbul baraj doluluk oranları 3 Temmuz 2025 || İSKİ verilerine göre İstanbul barajlarındaki son durum nasıl, yüzde kaç dolu?

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranları, megakentte yaşayan milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip ediliyor! İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından 3 Temmuz İstanbul baraj doluluk oranları yaz aylarının sıcak günlerinde nasıl bir seyir izlediğini ortaya koydu. Son dönemde sıcaklıkların barajlara olan etkisi, su tüketimindeki artış ve tasarruf çağrıları gündemde yer alırken, Ömerli, Terkos, Elmalı, Alibeyköy ve diğer barajların doluluk oranları merak konusu oldu. Peki, İstanbul barajlarındaki son durum ne? İşte güncel veriler!

Anaokulu kayıtları ne zaman başlıyor? Anaokulu başlama yaşı kaç? 2025-2026 MEB anaokulu kayıt tarihleri…

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim öğretim yılı için anaokulu veya anasınıfı kayıt sürecine ilişkin ayrıntıları duyurdu. Peki, Anaokulu kayıtları ne zaman başlıyor? Anaokulu başlama yaşı kaç? 2025-2026 MEB anaokulu kayıt tarihleri…

Tesla envanter ne zaman güncellenecek? Tesla’nın yeni envanter tarihleri ve saatleri belli oldu

Tesla envanter tarihleri güncellendi. Tesla Model Y’nin yeni versiyonu için satışlar önümüzdeki aylarda da devam edecek. Geçtiğimiz ay yüzde 10’luk ÖTV dilimi ile envanterini sunan Tesla, yeni envanter listeleme tarihlerini açıkladı. Yeni envanter döneminde hem kısa menzilli hem de uzun menzilli versiyonlar satışa çıkacak. İşte, Tesla envanter tarihleri ve saatleri hakkında detaylı bilgiler

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

İSKİ baraj doluluk oranları 28 Haziran 2025 güncel | İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç? Su seviyesi düşüşe geçti!

İstanbul baraj doluluk oranları İSKİ güncel verileri 28 Haziran 2025 belli oldu. İlkbahar yağmurlarının etkisiyle nisan ayında yüzde 81,23’e kadar çıkan barajlardaki doluluk oranı, son günlerde hava sıcaklığının artmasıyla düşüşe geçti. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İSKİ) verilerine göre 28 Haziran tarihinde, Ömerli Barajı’nda doluluk oranı yüzde 74, Elmalı Barajı’nda yüzde 81.94 oldu. İSKİ istatistiklerine göre, 21 Haziran’da baraj doluluk oranları 2015’te yüzde 88,45, 2016’da yüzde 73,95, 2017’de yüzde 79,35, 2018’de yüzde 81,76, 2019’da yüzde 81,73, 2020’de yüzde 64,90, 2021’de yüzde 74,98, 2022’de yüzde 76,04, 2023’te yüzde 45,60, 2024’te yüzde 73,15 ve 2025’te yüzde 69,84 olarak kaydedilmişti. Peki, bugün barajlarda doluluk oranı ne kadar? İstanbul barajlarında su seviyesi yüzde kaç? İşte, 28 Haziran 2025 İstanbul baraj doluluk oranları son durum.

2025 YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı mı? YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı nasıl görüntülenir?

2025-YKS oturumlarının soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının açıklanıp açıklanmadığı merak konusu oldu. Peki, 2025 YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı mı? YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı nasıl görüntülenir?