Deniz Kenarındaki Ağaçlar Neden Normal Ağaçlar Gibi Düz Değil de Eğik Olurlar?

Sizce onları diğer ağaçlardan farklı yapan ne? Daha yaşlı olmaları mı?

Bu eğikliğin aslında doğal ve birden fazla sebebi var.

Denizden esen rüzgâr serttir.

Rüzgârların sert esintileri, kıyı boyunca ağaçların gövdelerini ve dallarını denize doğru eğikleştiren doğal bir güç. Bu rüzgâr, ağacın eğik büyümesine sebep oluyor. Bunun yanında bir de denizin tuzlu suyu da bu büyümenin bir nedeni. Peki nasıl?

Deniz bölgeleri, genelde rüzgârlı alanlardır. Bu rüzgârlar, ağaç gövde ve dallarına sürekli olarak bir kuvvet uygular. Bu da ağaçların deniz yönünde olacak şekilde eğik büyümesine neden olur.

Ancak tek neden bu değil.

Tuzlu su, bitkiler için zararlı mineraller içerir. Dalgalanan denizdeki tuzlar, ağaçların yapraklarına sürekli bir dokunuşla tuz bırakabiliyor. Bu tuz da yaprakların üzerinde birikerek bitkinin sağlığını tehdit eder. Ağaçlar, bu tuzlu dokunuştan korunmak için deniz yönünde eğilir ve yapraklarını rüzgârın ve tuzun zararlı etkilerinden korur.

Bununla birlikte, toprak erozyonu da deniz kıyısındaki ağaçların eğik büyümesinde kritik bir rol oynar. Dalga ve gelgitlerin sürekli olarak toprağı aşındırması, ağaç köklerinin sağlam bir yerleşim bulmasını zorlaştırır.

Bu durumda ağaçlar, deniz yönüne doğru eğilerek köklerini daha derinlere doğru yayarak toprağa tutunmaya çalışır. İşte deniz kıyısında gördüğünüz eğik ağaçların oluşmasında etkili olan sebepler bunlar!

Kaynaklar: Friends Trees, Nutshell

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx