Ethereum Mucidi Yeni Yol Haritasını Paylaştı!

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, kısa süre önce ayrıntılı bir blog yazısı kaleme aldı. Buterin, bu yazısında Ethereum ağının karşı karşıya olduğu temel ademi merkeziyetçilik sorunlarını ele aldı. Buterin’in görüşleri üç kritik alana odaklanıyor. Bunlar, Madenci Çıkarılabilir Değeri (MEV), staking karmaşıklıkları ve çalışan node’lar için donanım gereksinimleri.

İlk MEV’in azaltılması

MEV, blok üreticilerinin bir blok içindeki işlemleri yeniden sıralayarak, dahil ederek veya hariç tutarak elde edebilecekleri karı ifade eder. MEV, Ethereum bloklarını üretenlerin ekstra kâr elde etmek için işlemleri manipüle etmesine olanak tanır. Bu manipülasyon, daha fazla kaynağa ve teknik bilgiye sahip olanlara avantaj sağlar. Böylece sistemi adaletsiz hale getirmesi mümkündür. Ağa olan güveni sarsarak daha küçük katılımcıların rekabet etmesini zorlaştırır. Buterin, MEV’i azaltmak için iki temel yaklaşımın ana hatlarını çiziyor. Bunlar: minimizasyon ve karantinaya alma.

MEV minimizasyonu, CowSwap gibi protokoller aracılığıyla haksız değer çıkarımını azaltarak adil ticareti teşvik eder. Şifrelenmiş işlem havuzları (mempools), onaylanana kadar işlem ayrıntılarını gizleyerek istismarı önler. Bu yaklaşım, kaynakları veya teknik becerileri ne olursa olsun tüm katılımcıların adil bir şekilde etkileşime girmesine olanak tanır. Böylece, ağdaki güveni ve merkezsizleşmeyi artırır.

MEV karantinası, doğrulayıcıların ve blok oluşturucuların rollerini Teklif Eden-Bileşen Ayrımı (PBS) yoluyla ayırarak MEV’in etkisini sınırlar. Bu kurulum, işlemleri önerenlerin bunları bloklara dahil etme gücüne sahip olmadığı ve değer çıkarma riskini azalttığı anlamına gelir. Vitalik Buterin ayrıca, bir blokta belirli işlemleri zorunlu kılan dahil etme listelerinin de bir çözüm olabileceğini öne sürdü. Bu bağlamda Buterin, “‘MEV karantina kutusunu’ olabildiğince küçük yapmamız gerekiyor” diye yazdı.


Dahil Etme Listeleri. Kaynak: ethresear.ch

Ethereum Staking Karmaşıklıkları

Ethereum üzerinde tek başına stake etmek şu anda en az 32 ETH gerektiriyor. Ayrıca, önemli bir teknik uzmanlık lazım. Bu gereklilik, birçok kişinin Lido ve RocketPool gibi hizmetleri kullanmasına yol açarak merkezsizleşmeyi riske atıyor. Buterin, node’lar için donanım ve veri depolama ihtiyaçlarını azaltmak için birkaç çözüm önerdi. Verkle ağaçları ve EIP-4444 gibi teknolojilerin, depolama ihtiyaçlarını 100 gigabaytın altına indirerek node’ların kişisel cihazlarda çalışmasını mümkün hele getirmesi mümkün. Ayrıca staking için minimum 32 ETH’yi düşürmeyi önerdi.

Ethereum kurucu ortağı, tarayıcı uzantısı cüzdanlarının bile node’ları çalıştırabileceği bir gelecek öngörüyor. Bununla birlikte, veri depolama sorumluluklarının boşaltılmasının, güveni birkaç büyük aktörde merkezileştirebileceği zorluğunu kabul ediyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Vitalik Buteri, Ethereum’u geliştirme düşencelerini sık sık yazılarıyla gündeme getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx