Google, HTTPS için yeni güvenlik standartları getirdi

Chrome tarayıcının yüzde 66’nın üzerinde olan pazar payı, Google’ın yaptığı değişikliklerin web ekosistemi için genel bir etki yaratmasına neden oluyor. Bu kapsamda Google, HTTPS şifreleme sağlayıcıları için yeni güvenlik standartlarını duyurdu. Şirket, TLS sertifikalarının daha güvenilir ve siber tehditlere karşı daha dayanıklı hale gelmesi için iki önemli güvenlik önlemini zorunlu hale getirdi.

Web güvenliğinde yeni dönem: MPIC ve Linting

Google’ın Chrome Root Programı kapsamında geliştirdiği yeni güvenlik önlemleri, HTTPS protokolünün temelini oluşturan TLS şifreleme sistemlerini daha sağlam hale getirecek.  Şirketin odaklandığı iki temel değişiklik, Multi-Perspective Issuance Corroboration (MPIC-Çok yönlü doğrulama) ve linting adı verilen otomatik doğrulama süreci.

Google, bir web alan adının gerçekten sahibine ait olup olmadığını doğrulamak için kullanılan mevcut yöntemlerin yetersiz kaldığını belirtiyor. MPIC, bu süreçte ek kontroller getirerek kötü niyetli kişilerin sahte sertifikalar almasını zorlaştırıyor. TLS sertifikalarında hataları tespit etmek için geliştirilen Linting ise şifreleme hatalarını belirleyerek eski veya güvensiz teknolojilerin kullanılmasını önlüyor. Linting, açık kaynak projeleri olan certlint, pkilint, x509lint ve zlint gibi araçlarla uygulanabiliyor.

Google’ın önerileri, web güvenliği alanında önemli bir rol oynayan CA/Browser Forum tarafından oybirliğiyle kabul edildi. 15 Mart 2025 itibarıyla, tüm sertifika yetkilileri yeni sertifikalar verirken MPIC ve linting süreçlerini kullanmak zorunda olacak.

Related Posts

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

Enerji fırtınası! Kuzey Denizi’nde güneş devrimi

Hollanda ve Norveç’in yenilikçi teknoloji girişimi SolarDuck, Kuzey Denizi’nin dalgalı sularında enerji üretimini yeniden tanımlıyor. Şirketin geliştirdiği “yüzen güneş panelleri”, okyanusların 360 milyon kilometre karelik devasa alanını temiz enerji …

WhatsApp beklenen adımı attı: Yeni özellik geliyor!

WhatsApp, kullanıcıların talebini de dikkate alarak uygulamadan çıkış yapmasını kolaylaştıran yeni bir özelliği kullanıma sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni WhatsApp 2.25.17.37 beta sürümünde, “Çıkış Yap” başlığıyla sunulan yeni bir seçenek …

Parkinson hastalığının tespitinde kullanılabilecek kalem

Yeni yapılan çalışmada üretilen kalem, kişilerin yazma hareketlerini analiz ederek Parkinson’u tespit edebiliyor.

Faradai, Yapay Zeka Platformu’nu Dekarbonizasyon Zirvesi’nde tanıttı

Yapay zeka destekli sürdürülebilirlik çözümlerinde öncü Londra merkezli teknoloji şirketi Faradai, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) desteğiyle geliştirdiği Yapay Zeka Platformu’nu 27 Mayıs’ta İstanbul Postane’de …