23. İzmir Altın Kedi Uluslararası Film Festivali bu yıl da Türkiye’nin Oscar Adayı Kısa Sinemasını belirleyecek. M. Kerem Kurtuluş’un direktör koltuğuna oturduğu ve Türkü Turan’ın başrolünü oynadığı XY kısa metraj sinemasının seçkide olduğu duyuruldu. Ayrıyeten XY sinemasının birinci gösterimi de İzmir Sinema Festivali’nde yapacak. Sinemada Türkü Turan’ın dışında eski ulusal voleybolcu ve sunucu Başak Koç’un yanı sıra İstek Cabar ve Kuzey Yücehan üzere isimler de yer alıyor.
XY’nin Üretimci ve Direktörü M. Kerem Kurtuluş ise bahse dair niyetlerini şu sözlerle paylaştı:
XY ismindeki kısa sinemamızla aslında Memleketler arası bir maksat koymuştuk kendimize. O yüzden de birinci gayemiz İzmir Sinema Şenliği içinde yer almaktı. Sinema Festivali’nin müracaat basamağını muvaffakiyetle geçerek yarış hakkı kazandık. Başrolünde Türkü Turan’ın da rol aldığı ve değerli oyuncularımızın yanı sıra arkaplanda büyük bir takımın çalıştığı sinemamızla çok kıymetli bir imale imza attık. Denetimli bir dünyanın mümkün olamayacağını hem ülkemizde hem de globalde anlatmak istedik. Farklılık göstermek için de erkek çocuklarının doğmadığı bir distopya oluşturduk. Hem farklı bir tecrübe olması hem de bir şiddet olayını milletlerarası mecralarda Türkiye’de göstermek istemediğim için sineması İngilizce çekmeye karar verdik. Bu kıssa burada bitmeyecek. Biz bu dünyada bir küçük seri hazırlamak istiyoruz.
ERKEK ÇOCUKLARININ DOĞMADIĞI BİR DÜNYANIN 25 YIL SONRASI ANLATILDI
Filmde erkek çocuklarının doğmadığı bir dünyanın 25 yıl sonrasının anlatıldığını aktaran Üretimci ve Direktörü M. Kerem Kurtuluş’un açıklamasından edinilen bilgilere nazaran tüm insanların bu duruma kısa müddette ahenk sağlamasıyla birlikte sinemada bir anaokulunda eğitim gören kız çocuğunun başına gelen makus bir olayın akabinde annenin bu olayla yüzleşmesi de husus ediliyor.
Annenin olaylara karşı yansısı büyük bir topluluğa ilham kaynağı olurken, tek bir karakter hariç, hiç kimsenin nereli olduğuna dair bir betimleme yapılmıyor. Yaptığı açıklamada sinemaların bir fikri anlatmak için en tesirli telaffuz tiplerinden biri olduğunun altını çizen Kurtuluş ise bu ayrıntıdaki maksadının sinemada hem sosyo-politik gelişmelere değinmek hem de toplumsal meseleleri dair bir ileti vermek olduğunu lisana getirdi.
FİLMDE DENETİMLİ BİR DÜNYANIN İMKANSIZLIĞI MEVZU EDİNİLİYOR
Okul yıllarından bu yana müellif olma hayali kurduğunu aktaran Kerem Kurtuluş, tecrübelerinden yola çıkarak XY sinemasında de insanlara örnek olacak bir öykü kurguladığı belirterek, “Günümüzde toplum tarafından kabul edilmesi gereken ögelerden biri de denetimli bir dünyanın mümkün olamayacağı. Ben bu durumun nedenlerini ortasında uygun insanların güzelliği yaymak için efor göstermediğini ve berbatlığa karşı durmadıklarını düşünüyorum. Düzgün insanların artık bir ortaya gelerek bir ses olması gerekiyor. Gerekirse sert bir lisan de kullanılmalı. Bu yüzden sinemamda de bir annenin çıkardığı çığlık sesinin topluma örnek olmasını ve güzellerin ezilmemesinin bulaşıcı olduğunu anlatmak istedim. Unutmamak gerekir ki âlâ insanların makus insanlardan en büyük eksikliği hamasettir. Berbatlığa karşı yiğit duruşlar elbette bir gün doğruya ulaşılmasını sağlayacaktır” dedi.