NASA’ya bağlı James Webb Uzay Teleskobu tarafından uzayda yapılan araştırmalar sonucu Jüpiter’in Europa isimli buzlu uydusunda yaşamın ayak izlerine dair önemli bulgular keşfedildi. Detaylar haberde ?
NASA’nın yaklaşık 2 yıldır Uzay’daki görevlerine devam eden James Webb Teleskobu, yeni önemli bir keşfe daha imza attı.
Uzay ajansının yaptığı resmi açıklamaya göre, başarılı teleskop merceğini Jüpiter’in Europa isimli gizemli uydusuna çevirdi ve bazı kayda değer bulguları ortaya çıkardı.
Bilim insanlarının daha öncesinde su okyanuslarının bulunduğunu düşündüğü uyduda henüz yaşama elverişli bir ortamın olup olmadığı konusu belirsizliğini koruyordu.
Webb Teleskobu tarafında yapılan incelemeler sonucunda uyduda yer alan tuzlu sıvı okyanuslarından kaynaklanan karbondioksit bileşenine rastlandı.
Araştırmacılara göre Dünya’daki yaşamın temeli olarak bilenen Karbon elementinin Europa’da keşfedilmesi, uydunun potansiyel olarak yaşanabilir olduğuna dair önemli çıkarımlar yapılmasını sağlıyor.
James Webb’in uyduda yaptığı araştırmalar, Europa’daki karbondioksitin Tara Regio adlı jeolojik olarak genç bir bölgede bol miktarda bulunduğunu gösteriyor. Söz konusu bölgede buzlu katman ile yüzey altı okyanusu arasında sürekli bir malzeme alışverişinin olduğu da ortaya çıkan bulgular arasında.
NASA, uydu hakkındaki sevindirici gelişmelerin ardından Ekim 2024 tarihinde Europa Clipper isimli uzay aracı ile Jüpiter ve uydularındaki yaşam bulguları hakkında daha detaylı araştırmalar yapacak.