Parkinson hastalarına umut olan tedavi: Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Yeni Bir Umut

Parkinson, hayat kalitesini düşüren ve en basit kas hareketlerinin bile güçlükle yapılmasına neden olan insanların korkulu rüyası haline geliyor. Beyinde dopamin adı verilen maddenin eksilmesiyle ortaya çıkan bu hastalık, titreme, tutukluk ve hareketlerde yavaşlama gibi belirtilerle seyreden, kronik, dejeneratif ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır.

Psikolojik yönleriyle de dikkat çeken bu hastalık, fiziksel etkilerinin yanı sıra hastaların günlük yaşamlarını derinden etkileyebilir ve zamanla kişinin bağımsız yaşamını zorlaştırabilir.

İlaç tedavileri genellikle başlangıç evrelerinde etkili olsa da ilerleyen dönemlerde yetersiz kalabilir. Ancak, gelişen teknoloji ve modern tıp sayesinde, Parkinson hastaları için umutlar tükenmemektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER) tarafından sağlanan Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavi yöntemlerinin hastaların hayatında nasıl bir fark yarattığını Dünya Parkinson Günü kapsamında açıkladı.

Cerrahi Müdahalenin Önemi

Parkinson hastalığı genellikle sadece titreme ile sınırlı kalmaz; hareketlerde yavaşlama ve donukluk gibi belirtiler de gösterebilir. İlk kez 1817’de İngiliz hekim James Parkinson tarafından tanımlanan bu hastalık, bazı bireylerde ilaç tedavilerine yeterli yanıt vermez.

Yaşam kalitesinin sürdürülememesi ya da ilaçların olumsuz etkilerinin hissedilmesi durumunda, cerrahi müdahale gerekebilir. Medipol Sağlık Grubu’ndan Doç. Dr. Ali Zırh, bu yenilikçi uygulamaların, tıbbi tedaviden fayda görmeyen başta Parkinson hastaları olmak üzere bazı hareket bozukluklarında önemli bir alternatif sunduğunu belirtmektedir.

Beyin Pili Tedavisiyle Yaşamı Geri Döndürmek Mümkün

Beyin Pili uygulaması, beyine iki ince elektrot yerleştirilerek elektriksel uyarım verilmesiyle gerçekleştirilir. Doç. Dr. Zırh, bu yöntemin nöromodülasyon olarak adlandırıldığını ve beyindeki hücrelerin elektriksel aktivitesini uyarıp, baskılayıp veya değiştirebildiğini belirtmektedir.

Doç. Dr. Zırh, “Bu tedavi sayesinde beyindeki hücrelerin aktivitelerini değiştirerek hastaların bağımsız yaşamalarını sağlayabiliyoruz. Hastalığın ilk yıllarına geri döndürebildiğimiz hastalarımızın bağımsızlık kazanmaları, eski sağlıklı günlere yaklaşmaları anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Akıllı Ses Ötesi Tedavisiyle Titremeye Son

Doç. Dr. Zırh, Beyin Pili’nin yanı sıra Akıllı Ses Ötesi tedavisinin de önemli bir yöntem olduğunu belirtti. Bu tedavinin, lazer benzeri bir yakma işlemiyle gerçekleştiğini ve pek çok hareket bozukluğunda etkili olduğunu vurguladı.

Parkinson Hastaları İçin Yeniden Umut Doğuyor

İlerleyen evrelerde dahi Parkinson hastalığının çözüm yollarının bulunduğunu belirten Doç. Dr. Zırh, daha fazla hasta için umut olduğunu söylüyor.

Doç. Dr. Zırh, “Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı veya hastalığın etkilerini azaltmak için cerrahi müdahalenin gerektiği durumlarda, hastalarımıza Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavileriyle yaşamın tadını çıkarmalarını sağlıyoruz” dedi.

Doç. Dr. Zırh, Dünya Parkinson Günü’nü kutlayarak tüm hastalara ve hasta yakınlarına sağlıklı ve huzurlu günler diledi.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uyku kalitesi, D vitamini doğal bitkiler ve gerektiğinde hormon tedavisi… Testosteron düşüklüğüyle mücadelede birçok etkili yol var… Ancak her çözüm herkese uygun olmayabilir. Doğru yaklaşım, ölçüm sonuçlarına göre planlanmalı. Özellikle hormon takviyesi ciddi riskler taşıyabilir.

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.