Son dakika… Meteoroloji’den yeni uyarı! Termometreler 43 ila 50 derece

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun doğu kesimleri ile Doğu Akdeniz’in parçalı bulutlu, Doğu Akdeniz’in Toroslar kesimi, Osmaniye, Hatay, Hakkari çevreleri, Kahramanmaraş’ın batı kesimleri, Van’ın güney ve doğu ilçeleri ile Şırnak’ın doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Marmara ile Kuzey Ege kıyılarında kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat) olarak esmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’da kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat) olarak esmesi bekleniyor.

BUGÜNDEN İTİBAREN 3 GÜNE DİKKAT

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bugün rüzgar Marmara ile Kuzey Ege kıyılarında kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat). İstanbul Şile ve Kilyos’da rip akıntısı olur dikkat.  İstanbul dahil Marmara ve Ege’de kuzeyli rüzgarlar sıcaklığı ortalamaya çekti.

Bugün Doğu Anadolu’nun güneyi dışında ülkede yağış yok. Önümüzdeki 1 haftada da yağış görünmüyor. Bugünden itibaren 3 gün İç Anadolu, İç Ege, Akdeniz’in ve Karadeniz’in iç kesimleri Doğu Anadolu’nun batısında ve Trakya’da aşırı sıcaklar var”

HAVA SICAKLIĞI 50 DERECEYİ AŞTI

Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki ilçesi Ceylanpınar’da termometreler 50 dereceyi aştı. Sıcaktan bunalan vatandaşlar serinlemek için her yolu deniyor. Çocuklar tehlikeye aldırış etmeden parklardaki süs havuzlarında yüzerek serinlemeye çalışırken yetişkinler ise zamanlarını evlerinde geçirmeyi tercih ediyor. Dışarı çıkmak zorunda kalan yetişkinler ise gölgelik alanlara kaçıyor. Havaların çok sıcak olduğunu söyleyen çocuklar, parka gidip süs havuzunda yüzdüklerini belirtti. Bazı çocuklar ise hortumdan gelen suyun altında serinlemeye çalıştı. Sıcaktan sadece insanlar değil hayvanlar da etkileniyor. Sıcaktan bunalan kuşlar, buldukları su birikintilerinden su içiyor. Sürücüler ise araçlarını sıcaktan korumak için motor kısımlarını su ile ıslatıyor.

Sıcaklıklara dayanamayıp arkadaşlarıyla birlikte parka koşan Ömer Rüzgar, ilçede dayanılmaz bir sıcaklık olduğunu belirtti. Sıcaklar nedeniyle Ceylanpınar’dan kaçmanın yollarını aradıklarını söyleyen Rüzgar, “Ceylanpınar’da havalar çok sıcak. Gidebileceğimiz, gölgelik ve serinlik alan sadece burası var. Evde de bunaldık, geldik burada takılıyoruz. Yanıyoruz, 40 derece, 50 derece, 60 derece gören insanlarız. Artık yapamıyoruz, başka illere kaçmanın derdindeyiz. Serinlemek için fıskiyeleri açıyorlardı ama bu hava sıcak olduğu için bekçi de gelmemiş herhalde. Arkadaşlara bak, güneşten hepsi simsiyah olmuş” diye konuştu.

HAVA SICAKLIĞI 43 DERECEYE ULAŞACAK

Eskişehir’de hava sıcaklığının 2 ila 4 derece artacağı öngörülürken, Sarıcakaya ilçesinde 43 dereceye kadar çıkması bekleniyor.

YÜKSEK SICAKLIKLA İLGİLİ MUHTEMEL RİSKLERE KARŞI DİKKAT

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının birçok bölgede 35 derece ve üzerine çıkacağı tahmin edilirken, meteoroloji yetkilileri tarafından ilgililerin ve vatandaşların yüksek sıcaklıkla ilgili muhtemel risklere karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği belirtildi.

Öte yandan, Eskişehir’de en yüksek hava sıcaklığının 43 derece ile Sarıcakaya ve 40 derece ile Mihalgazi ilçelerinde olacağı değerlendiriliyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Az bulutlu ve açık 35

İstanbul: Az bulutlu ve açık 28

İzmir: Az bulutlu ve açık 32

Adana: Parçalı bulutlu, kuzey ilçeleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 35

Antalya: Az bulutlu ve açık 30

Samsun: Parçalı ve az bulutlu 28

Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 25

Erzurum: Az bulutlu ve açık 29

Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 42

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx