Yazılımcılığı bıraktı, hayatını ata tohumlarına adadı: ‘Sağlıklı gıda herkesin hakkı’

TRABZON – Trabzon’un Arsin ilçesinde yaşayan Fatih Çolak, ürettiği ata tohumlarını ücretsiz olarak Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyor. “Sağlıklı yaşam herkesin hakkı” diyerek bu yola çıkan Çolak, kendisine sosyal medyadan ulaşan yaklaşık 28 bin kişiye fasulyeden çileğe, domatesten bamyaya kadar 100 çeşidin üzerinde ata tohumu gönderdi.

İstanbul’da yazılım işiyle uğraşan Fatih Çolak’ın hayatını, geçirdiği rahatsızlık değiştirdi. Boynundan 5 santimlik kitle alınan Çolak, doktorlarının sağlıklı beslenme tavsiyesi üzerine kendi gıdasını üretme kararı aldı. Memleketi Trabzon’un Arsin ilçesinde organik tarıma başlayan Çolak, bütün ürünlerini ata tohumlarından yetiştirmeye başladı.

Ata tohumlarının bilinenin aksine son derece verimli olduğunu ve sağlık üzerindeki olumlu etkisini yaşayarak öğrenen Çolak, bunu tüm ülkeye yaymak için ata tohumları biriktirmeye ve çoğalttığı tohumları kendisine ulaşan insanlara ücretsiz dağıtmaya başladı. Bugüne kadar yaklaşık 28 bin kişiye ata tohumu gönderen Çolak, bu konuda farkındalık oluşturarak tarımda ata tohumlarının egemen olmasını hedefliyor.

“Ben sağlıklı beslenebiliyorsam diğer insanlar neden beslenemiyor?” düşüncesiyle tohum dağıtmaya başladığını ifade eden Çolak, “Her şeyde çifte standart olmamalı ama güvenli gıdaya ulaşmada hiç olmamalı. Sağlıklı gıda herkesin hakkı. Ürettiklerimi bütün ülkeye yayma gayem var. Benim tek başıma bütün ülkeye ata tohumu yayabilmem mümkün değil ancak oluşturduğumuz farkındalıkla insanların pazarda markette sağlıklı tohumlarla üretilmiş gıdalara ulaşmasını sağlayabiliriz” diyor.

‘ATA TOHUMLARI VERİMSİZ ALGISI KESİNLİKLE YANLIŞTIR’

Ata tohumları hakkında oluşturulan ‘verimsiz’ algısının kesinlikle doğru olmadığını ifade eden Çolak, “Ata tohumları verimli tohumlardır. Bunun aksini ancak deneyimleyerek gösterebiliriz. Ata tohumları doğru yöntemlerle ekilirse daha verimli ürün verir, daha az suya ihtiyaç duyar, kimyasal gübreye ihtiyaç duymaz ve maliyeti düşüktür. İnsanlar ata tohumu ektiklerinde ellerinin boş dönmeyeceklerini bilmeleri gerekiyor” sözlerini kullanıyor.

Ata tohumu ulaştırdığı insanlardan çok olumlu dönüşler aldığını kaydeden Çolak, “Bu lezzeti hatırlıyorum”, “Ben hayatımda böyle domates yemedim”, “Domatesin kokusu varmış” gibi dönüşler aldığını belirtiyor.

‘SAĞLIKLI GIDA DEMEK, SAĞLIKLI İNSAN DEMEKTİR’

Elinde domates çeşitlerinden fasulye çeşitlerine, mısırdan rokaya kadar 100’den fazla ata tohumu bulunduğunu ifade eden Çolak, ata tohumu konusunda proje oluşturmak isteyen kurumlara elinden gelen desteği verebileceğini dile getiriyor. Konuyla ilgili Tarım Bakanlığı’nın da bi seferberlik başlatması gerektiğini ifade eden Çolak, “Sağlıklı gıda demek, sağlıklı beslenen, sağlıklı yaşayan, hastaneye yolu az düşen insan demektir. Bu da devletin sağlık harcamalarını azaltan bir etkendir. Sağlıklı gıda demek yurt dışına ihraç edilen tarım ürünlerinin geri dönmemesi demektir” değerlendirmesinde bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx