Yerli KAM 2026’da ameliyatta

Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Türkiye İçin Stratejik Önem Taşıyor

Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma ve yüksek katma değerli ihracat hedefleri açısından stratejik önem taşıyan yerli kalp-akciğer makinesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) ile ASELSAN iş birliğiyle geliştirildi. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin açık kalp ameliyatlarında kullanılması için geliştirildiğini belirterek, iş birliği sürecini detaylarıyla anlattı.

Testlerde Üstün Performans Gösterdi

TÜSEB Başkanı Kervan, Bilkent Şehir Hastanesi’nde yapılan laboratuvar çalışmalarında, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin diğer cihazlardan daha iyi çıktığını söyledi. Makine, tasarımı ve teknolojisiyle ödüller kazanarak dikkat çekti. Hayvan deneylerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından artık klinik çalışmalara geçileceğini belirten Kervan, makinenin sağlık sisteminde vazgeçilmez bir rol oynayacağını vurguladı.

Elektriksiz de Çalışabilecek

Kervan, Türkiye’de bulunan kalp cerrahisi merkezlerinin bu tür cihazlara bağımlı olduğunu ifade ederek, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin 2026 yılından itibaren Türkiye’deki hastanelerde kullanılması hedefini belirlediklerini söyledi. Makinenin elektrik kesintilerine karşı da çalışabilecek şekilde tasarlandığını belirten Kervan, dijitalleşme ve minimal hata prensipleriyle sürekli olarak geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Küresel Pazarda Türkiye İmzası

Kervan, dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği kalp-akciğer makineleri konusunda ASELSAN ile elde ettikleri başarının büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye’de geliştirilen ve hiçbir dış destek alınmadan tasarlanan makinenin uluslararası alanda tanıtımına başlandığını ve ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu dile getirdi. Cihazın sektöre büyük ekonomik katkı sağlayacağını ifade eden Kervan, Türkiye’nin küresel pazarda büyük bir gelir potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Yerli kalp-akciğer makinesi gelecek yıldan itibaren kullanılacak

Yerli kalp-akciğer makinesi gelecek yıldan itibaren kullanılacak

Tıp tarihine geçecek ameliyat: Bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık doğan bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.