BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

Birleşmiş Milletler, Türkiye Ekonomisine Yönelik Beklentilerini Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu yayımladı. Raporda küresel ekonomik beklentilerin yanı sıra Türkiye’nin büyüme ve enflasyon beklentilerine de yer verildi.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 büyüdüğü tahmin edilirken, 2025’te yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

Enflasyonun 2025’te yüzde 43,9 ve 2026’da yüzde 21,6 olması beklenirken, enflasyondaki düşüşle birlikte 2025’te para politikasında hafif bir gevşeme öngörülüyor.

Raporda, hükümetin, enflasyonu azaltmak için mali konsolidasyon tedbirleri uyguladığı ve bu sayede mali açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalması bekleniyor.

Küresel Ekonomik Beklentiler

Rapora göre, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin edilirken, 2026’da yüzde 2,9’a yükselmesi bekleniyor.

Küresel ekonominin, çeşitli zorluklara karşı direnç gösterdiği vurgulanan raporda, ancak büyümenin, zayıf yatırım, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri ile sınırlı kalarak salgın öncesi seviyenin altında kaldığı belirtiliyor.

Raporda, düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği, ancak jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca raporda, ABD’de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği öngörülürken, Avrupa Birliği’nde büyümenin ise yükselerek yüzde 1,3 seviyesine çıkması bekleniyor.

Raporda ayrıca Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme beklendiği belirtiliyor.

 

Related Posts

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.