Uçağın Enkazını Türkiye Mi Buldu, İran Mı? Milli Savunma Bakanlığı’ndan Açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), kaynakları olay günü İHA’nın katıldığı arama çalışmasının canlı yayınlandığını hatırlatarak, “O gün neler yaşandığı saat saat sayın Bakanımız tarafından açıklanmıştır. Herkes arama çalışmalarını sosyal medyada canlı olarak izledi” dedi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından insani yardım faaliyetlerine yurt içinde ve dışında destek verildiğini kaydetti.

Aktürk, “İran makamlarının talebi, Dışişleri Bakanlığımız ile yapılan koordine ve Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı üzerine İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterini arama kurtarma faaliyetlerine Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopterimiz görevlendirilmiştir. Bu vesileyle, yaşanan elim kaza sonucu hayatını kaybeden İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve heyette bulunanlarla, Afganistan’daki sel felaketinde hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet; Afgan ve İran halkına başsağlığı diliyoruz” dedi

Bakanlık kaynakları da basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kaynaklar, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetini taşırken düşen helikopteri arama faaliyetleri ve İran’ın “Helikopterin yerini Türk İHA’sı bulmadı, bizm İHA’larımız buldu” yönündeki son açıklamalarıyla ilgili sorulara şu cevapları verdi:

“Türkiye kötü gününde İran’ın yardımına koşmuş, iyi komşuluk ve dostluğun gereğini yerine getirmiştir. O gün neler yaşandığı saat saat sayın Bakanımız tarafından açıklanmıştır. Herkes arama çalışmalarını sosyal medyada canlı olarak izledi. Burada bizim açımızdan önemli ve gurur duyulması gereken 3 nokta var, acil durumlarda devlet kurumlarımızın koordineli ve süratli reaksiyonu, özellikle İHA teknolojisinde yerli ve milli savunma sanayimizin geldiği nokta ve bu sayede kazandığımız yetenekler ile kabiliyetler, Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun yetişmiş personelinin yerli ve milli savunma sanayimiz sayesinde kazandığı bu kabiliyetleri ve teknolojiyi kullanma becerisidir.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler helikopterin enkazının bulunmasıyla ilgili şunları söylemişti:

“Silahsız AKINCI İHA saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.12’de İran hava sahasına giriş yaptı. İlgili bölgede yapılan taramalarda saat 02.36’da ilk görsel temas sağlanmış ve tespit edilen ısı kaynağı İran makamlarıyla paylaşılmıştır. Saat 05.50’de ise İranlı yetkililerle kurulan temas sonucu enkaza ulaşıldığı bilgisi alınmıştır. Görevini başarıyla tamamlayan AKINCI İHA’mız, saat 06.45’te Türkiye hava sahasına giriş yapmıştır.”

İRAN: BULUT ALTI TESPİT EKİPMANI YOKTU

İran Genelkurmay Başkanlığı da Türkiye’ye ait İHA’nın enkazın yerini “doğru bir şekilde tespit edemediğini” helikopterin İran drone’ları tarafından bulunduğunu bildirmişti.

Yapılan açıklamada, “Türkiye’nin gece görüşlü ve termal kameralarla donatılmış bir İHA göndermesine rağmen bu İHA, bulut altı tespit ekipmanı ve kontrol noktalarının bulunmaması nedeniyle kazanın yerini doğru bir biçimde tespit edemedi” denilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx